I'd rather be a Cyborg than a goddess
- Donna Haraway

Thursday, May 5, 2011

Jamen det var ett jävla snack om fria val och verkligheten



Jag tänkte att jag skulle skriva ett inlägg om Egmonts försök att vrida tillbaka klockan till 1950-talet med deras storsatsning på tidningarna Goal junior för "fotbollstokiga killar" och den pyssliga och "tjejiga" tidningen Emma som vill fokusera på "kreativitet och kunskap på ett charmigt och glatt sätt". Förstnämnde innehåller bara bilder på män, artiklar om män och handlar om fotboll medan den sistnämnde mest är...rosa. Ja, jag tänkte att jag skulle skriva om det här. Och referera till Sofia Gustafssons artikel i metro idag. Den var bra tycker jag. Linda Nehlstedt, affärsområdeschef för Egmont citeras i artikeln, hon säger bland annat att det är läsarna som vill ha detta, att de inte kan styra om hela "killtidningen" handlar om manliga, stora fotbollsstjärnor eftersom att det här avspeglar verkligheten.


Men så snubblade jag över en blogg som redan skrivit om detta. En antifeministisk jämställdhetsblogg, kan ni tänka er? Han tycker att vi ska ha samma skyldigheter och rättigheter men att individens rätt att själv välja givetvis är viktig. Angående detta "genusrabalder" som blossat upp på internet om dessa nylanserade tidningar menar Pär Ström som driver bloggen att det blivit "en storm i ett vattenglas". Genusdebattörer borde se på verkligheten och inse att små pojkar och flickor helt enkelt intresserar sig för olika saker.

Och då tänker jag: man behöver väl inte ha många hjärnceller för att inse att verkligheten är det vi skapar tillsammans, och att det inte fanns en enda stenåldersmänniska som prompt pysslade med glitter och my little ponys, iklädd rosa plyschklänning?

Problemet med barns val är att de är styrda av vuxna människors uppmärksamhet och bekräftelse. Barn lär sig i mycket tidig ålder vilka beteenden som uppmuntras och uppskattas av vuxna. Flickor som sitter fint och pysslar utan att fläcka ned sina fina klänningar kommer troligtvis få fler komplimanger och mer beröm än den som spelar fotboll i leran. Är inte detta väldigt basic?

Så kommer någon jävla idiot och säger att vi inte kan styra verkligheten, att folk väljer själva och att vi inte kan bli några hermafroditer heller.

WTF!?

VI kan väl börja med att erbjuda alla människor fler valmöjligheter än bara två? Eller?

No comments:

Post a Comment